17.05.2018 | 12:39

Кажуть, краще один раз побачити, ніж сто разів почути. Справді побачене справляє більше враження і набагато довше залишається в пам’яті. В рамках реалізації Програми державної служби зайнятості щодо професійної орієнтації на 2017-2020 роки та з метою розширення знань школярів про світ професій, Чернігівською районною філією Чернігівського обласного центру зайнятості проведено професіографічну екскурсію на ТОВ «Рижський хліб» для учнів 8 класу Анисівської школи.

За словами головного технолога цеху випічки Андрія Куриленка, ТОВ «Рижський хліб» - єдиний в Україні хлібзавод, який використовує давні латвійські технології хлібопечення в поєднанні з сучасними інноваціями. Його відкриття відбулося торік. Нині на підприємстві працює понад сотня працівників. Завод розрахований на цілодобову роботу в три зміни, продуктивність кожної з яких складає від 3 до 5 тон готової продукції.

Андрій Куриленко розповів, що таємниця їхнього смачного хліба криється в рецептах та майстерності видатного пекаря, майстра свого ремесла - Альберта Блумберга. Підприємство унікальне тим, що випікає стовідсотково бездріжджовий хліб з натуральної закваски, яка витримується в осикових діжках від трьох до п’яти діб в залежності від виду хліба та фази місяця. Саме так хліб набуває неповторного смаку й аромату. Борошно закуповується тільки у перевірених постачальників. У тісто не додаються дріжджі й масло. Увесь процес від приготування закваски і до відправки заготовки в піч відбувається вручну. Тільки під час замісу тіста використовується тістомісильна машина для кращого та рівномірного замішування. Піч, що сягає 17,5 метрів у довжину, є основним обладнанням заводу та не має аналогів в Україні. Вона поділяється на 4 секції, температура першої з яких 500 градусів.

Крім справжнього житнього хліба, на заводі виготовляють також хрусткі хлібні чіпси, сухарі і сухарики. Вони робляться з цільного свіжоспеченого хліба та не містять жодних консервантів і покращувачів смаку, а в якості добавки використовуються тільки натуральний сушений часник та цибуля.

Підприємство постачає запашні паляниці до Києва, Одеси, Дніпра і, звісно, продає в Чернігові. Хліб можна придбати як в невеличких приватних магазинах, так і у великих торговельних мережах місцевого та всеукраїнського формату, таких як «Ашан», «Сільпо», «Велика Кишеня», «МегаМаркет», «Таврія В», «Еко Маркет», «Новус». Продукція хлібозаводу «Рижський Хліб» дуже популярна серед споживачів у Латвії та інших країнах Європи.

Під час екскурсії учні на власні очі побачили весь процес виробництва від замісу тіста до його випікання, нарізки, пакування, ознайомилися з перспективами розвитку підприємства, умовами праці, особливостями таких професій, як пекар, кондитер, тістороб, дізналися про актуальні вакансії. Школярі навіть мали змогу скуштувати продукцію.

Насамкінець фахівець служби зайнятості Юлія Ухабова порадила підліткам відповідально поставитися до вибору професії, щоб у майбутньому працювати за фахом і бути задоволеним своєю роботою.